Controlul gandurilor: disciplinarea si subordonarea gandurilor (3 exercitii)

Primul exercitiu se referă la supravegherea/ urmărirea constientă a gândurilor:
Asezați-vă comod într-un scaun sau culcați-vă pe o canapea; relaxați-vă întregul corp, închideți ochii și urmăriți 5 minute șirul gândurilor, încercând să le rețineți.
La început veți observa apariția unor gânduri ce țin de viața de zi cu zi, de servici,casă, griji etc. În fața acestor gânduri comportați-vă ca un critic liniștit, liber și independent.
În functie și de situatia sau starea în care sunteți, aceste exerciții vor fi mai ușoare sau mai grele.
Nu este voie să se piardă șirul gândurilor; să nu uiți de tine. Le urmărești atent și conștient. Nu este voie să adormi!
Dacă obosesti mai bine întrerupi și te reapuci atunci când crezi că oboseala nu va interveni.
Acest exercițiu de control al gândurilor se face de obicei dimineața si seara. În fiecare zi se vor prelungi cu un minut astfel încât într-o săptămână să se ajungă la cel puțin 10 minute de control și urmărire a gândurilor fără a devia deloc de la ele.
În orice caz totul trebuie făcut foarte constient, fără greseală. Progresul este la fiecare diferit, individual și nu poți trece la alt exercițiu până nu este stăpânit în totalitate.
Vei observa cum la început, gândurile te atacă, trec pe lângă tine într-un tempo rapid,astfel încât ți-e foarte greu să le reții pe toate.
De la un exercițiu la altul vei observa însă că gândurile nu vor mai apărea atât de haotic, vor deveni mai regulate, până când vor deveni numai cateva gânduri care vin dintr-un mediu îndepărtat.
Cu convingerea că acest exercițiu a fost destul exersat și că se poate executa oricând practic, poți trece la un alt exercițiu de dezvoltare mentală, ce presupune concentrarea sau focalizarea pe un singur gând:
a) În viața de zi cu zi; constă în eliminarea din psihic a gândurilor nedorite și care apar cu o încăpățânare crescandă.
De exemplu, trebuie să fim în stare să nu ne mai preocupe munca și grijile serviciului atunci când ne întoarcem de la lucru în sânul familiei.
Toate gândurile ce nu țin de viața particulară trebuie să le îndepărtăm și să reusim să devenim alt om.
Și invers: la servici trebuie să ne concentrăm numai la acesta, să nu îngăduim minții să rătăcească în altă parte: la casă, familie, viață particulară sau altundeva. Acest lucru trebuie exersat până devine obișnuință.
Mai presus de orice, să ne obișnuim ca indiferent unde suntem, la serviciu sau în viața particulară, să facem totul cu toata constiința, indiferent dacă este un lucru mare sau mic. Acest exercițiu ar trebui păstrat toată viața, deoarece ascute mintea și întăreste memoria și constiința.
Dacă s-a ajuns la un rezultat favorabil cu acest exercițiu, se poate trece la următorul.
b) Focalizarea propriu-zisă;
Menține un timp mai îndelungat un singur gând sau o idee și îndepărtează pe toate celelalte care ar vrea să iasă la suprafață.
Pentru aceasta se alege după preferință un gand sau o idee . Toate celelalte care nu au de-a face cu cel ales pentru exercițiu trebuie îndepartate cu toată puterea. La început acest lucru va reusi doar pentru câteva secunde, mai târziu vor fi minute. În final trebuie ajuns la minimum 10 min.
Dacă și aici aveți succes sunteți pregătit pentru exercițiul următor. Prin acest exercițiu vrem să demonstrăm golul desăvârșit în gândire sau golul/vidul mental:
Culcați-vă comod pe un pat, canapea sau asezați-vă pe un balansoar, relaxandu-vă întregul corp. Închideți ochii și înlăturați orice gând care apare. Nu are voie să pătrundă în psihicul dumnevoastră decât golul.
Această stare de gol trebuie să o mențineți fără a uita de voi înșivă.
La început veți reuși doar pentru câteva secunde, dar prin exerciții repetate veți reuși tot mai bine.
Scopul exercițiului este atins doar când reusiți să rămâneți în starea aceasta 10 minute fără să uitați de voi sau să adormiți.
Reușitele, felul exercițiului, timpul exersat și ce v-a produs discomfort, notați-le într-un caiet/jurnal pentru a vă monitoriza progresului.